Blog #1 Help, mijn baby heeft oorpijn
Als ouder is er niets vervelender dan je baby zien worstelen met ongemak. In deze blog ga ik het hebben over oorpijn. Het kan niet alleen hun dag, maar ook hun nachtrust flink verstoren. Je kunt veel doen om je kleintje te helpen, maar oorpijn is hardnekkig en laat zich niet makkelijk verdoven. In deze blog lees je alles wat je moet weten over oorpijn bij baby’s en hoe je kan helpen met de slaap.

Oorpijn bij baby’s komt vaak door:
- Verkoudheid: Een verstopte neus kan leiden tot een verstopte buis van Eustachius, met als gevolg een verhoogde druk op het trommelvlies. Deze buis verbindt het middenoor met de keelholte en helpt de druk in het oor te reguleren. Bij baby's is deze buis smaller en ligt hij horizontaler, waardoor hij sneller verstopt raakt.
- Oorontsteking: Een infectie in het middenoor, vaak veroorzaakt door bacteriën of virussen die via de keel in de buis van Eustachius terechtkomen.
- Tandjes krijgen: Wanneer de tandjes doorkomen, kan dit een uitstralende pijn veroorzaken naar de oren. Dit komt doordat de zenuwen in de kaak en oren dicht bij elkaar liggen. Dit gaat vaak gepaard met extra kwijlen, rood tandvlees en meer knabbelen op speeltjes.
Baby’s voelen pijn sterker bij het liggen, omdat de druk in het oor dan toeneemt. Wanneer je baby ligt, wordt de druk op het middenoor nog intenser. Dit verklaart waarom hun slaap vaak verstoord raakt.
Oorpijn kan lastig te herkennen zijn, maar let op deze signalen:
- Je baby trekt aan zijn oor of wrijft er veel overheen.
- Ongewone prikkelbaarheid, huilen dat niet makkelijk stopt.
- Slecht slapen of constant wakker worden.
- Minder eten of drinken, omdat slikken pijnlijk kan zijn.
- Koorts, vooral bij een oorontsteking.
Oorpijn bij je baby is overweldigend, maar er zijn wel manieren om je baby te ondersteunen:
- Comfort bieden: Houd je baby zoveel mogelijk rechtop, vooral tijdens voedingen en rustmomenten. Dit helpt om de druk in het oor te verlichten.
- Een klein beetje hoogte aanbrengen in het matrasje (bijvoorbeeld met een boek onder de poten van het hoofdeinde van het bed) kan de druk enigszins verminderen. Let wel op dat de baby nog steeds veilig slaapt (rugligging).
- Neus spoelen: Er zijn ampullen zoutoplossing te koop waarmee je de neus kunt spoelen, hiermee kun je ervoor zorgen dat het neusje meer open blijft en daarmee de buis van Eustachius ook open houden.
- Pijnstilling: Overleg met je arts of een pijnstiller zoals paracetamol geschikt is.
- Raadpleeg een arts: Neem contact op als de oorpijn langer dan een dag aanhoudt, of als je baby koorts heeft, veel huilt, of oorpijn lijkt te hebben na een verkoudheid.
- Bij meerdere oorontstekingen in korte tijd: Vraag een verwijzing naar de KNO arts. Buisjes kunnen dan de uitkomst zijn.
- Helpen met slapen: Bied extra knuffelmomenten voor troost en bied tijdelijk meer hulp met slapen. Ook al kan je kindje normaal gesproken zelfstandig in slaap vallen, met oorpijn wordt dit tijdelijk bemoeilijkt, zorg daarom voor meer aanwezigheid.
Mijn ervaring
Ik weet nog goed hoe mijn eigen baby met 6 maanden de eerste oorontsteking kreeg, hij had koorts en ik kon hem niet meer makkelijk in bed leggen, want dan begon hij ontzettend te huilen. Het duurde even voordat ik doorhad dat hij waarschijnlijk oorpijn had. Een bezoek aan de huisarts bevestigde dit. Dat dit het begin werd van een reeks oorontstekingen, waar hij nu nog steeds door gekweld wordt, kon ik toen nog niet bedenken. Buisjes zijn voor hem de oplossing en hij kan op dit moment nog niet zonder.
Tot slot
Oorpijn bij baby’s is heel vervelend en de stressfactor voor ouders is hoog, maar oorpijn is vaak goed te behandelen. Het belangrijkste is om alert te zijn op de signalen en je baby op tijd comfort te bieden. Twijfel niet om een arts te raadplegen als je onzeker bent – beter een keer te vaak bellen dan te weinig. Met de juiste zorg is je kleintje snel weer zichzelf, en hopelijk slapen jullie beiden daarna een stuk beter.
Heb je meer hulp nodig over dit onderwerp en het slapen, twijfel niet om contact met me op te nemen en ik kijk graag met je mee.